18 kilometer eller kan man hitta en perfekt runda

Yes, 18 km!

Igår var det åter dags för ett långpass och de börjar bli riktigt långa för mig som innan jag började detta projekt hade sprungit tio kilometer som längst. Vecka 18 på mitt program skulle avslutas med ett pass på just 18 kilometer. Eftersom jag är relativt nyinflyttad så tycker jag fortfarande det är svårt att veta var jag ska springa. Jag har under programmets gång ”fått” några kortare rundor, grunden är densamma i alla men de har lite olika avstickare som gör att de hamnar mellan 4-7 kilometer. Nu när varje vecka avslutas med ett långpass så är de lite för korta och jag tycker inte om att springa samma runda flera gånger under ett pass. Förra veckan, då jag sprang 16 kilometer, löste jag detta genom att hitta en runda på Funbeat. Rundan i sig var bra men underlaget däremot var sämre eftersom det i veckan hade snöat och snön hade inte hunnit försvinna helt trots att det var flera plusgrader och sol ute. Inför gårdagens pass satt jag och ritade upp en runda själv på iForm, men man vet ju aldrig om den blir bra.

Hur ska en runda vara då enligt mig? Helst ska det vara just en runda, eftersom jag tycker det är tråkigt att springa samma väg tillbaka. Sen vill jag helst att den inte ska vara för kuperad, eller i alla fall kuperad på rätt sätt. Det jag menar är att om det ska vara uppförsbackar så får de helst ligga i början och sen får det gärna slutta lite lätt utför de sista kilometrarna. Backarna ska helst inte vara för branta heller, vill jag ha branta backar på något pass så får det vara på en runda där jag springer just för att jag vill ha ett pass med backträning. Jag vill också att de rundor är den sträckan som jag valt att springa för dagen, ska jag springa 18 kilometer så vill jag att de också är 18 kilometer (ett plus eller minus på några hundra meter är ok). Jag vet hur jag vill att den perfekta rundan ska vara, eller jag vet vilken känsla jag vill ha när jag springer den. En runda kan kännas perfekt en dag för att inte alls känns lika bra nästa gång, problemet är att hitta dem.

Eftersom jag är nyinflyttad så vet jag inte hur vägar, cykelvägar och stigar hänger ihop och det gör det svårare att hitta den perfekta rundan. Visst, det går relativt lätt att sitta hemma vid datorn att snickra ihop en runda men en karta säger inte så mycket om storleken på vägen och ofta inte heller något om underlaget (om man inte helt tydligt ser att det är en skogsväg eller en asfalterad bilväg). Ett annat problem jag har är att komma ihåg den runda jag ritat upp när jag väl kommer ut, också en sak som blir svårare av att jag är nyinflyttad eftersom jag oftast inte har varit där jag nu planerar att springa. Igår löste jag detta genom att skriva upp korsningar och annat nyttigt så jag kunde ta fram och läsa. Och igår lyckades jag faktiskt ta precis samma runda som jag hade planerat! Motsatsen händer oftare än man kan tro, vilket jag också skyller på mitt dåliga lokalsinne.

Alltså, 18 kilometer är ju långt om man jämför med vad jag sprungit tidigare men ändå så kändes det inte så långt. Lite svårt att förklara men jag har ändrat mitt sätt att tänka på olika sträckor under tidens gång. När jag började springa för inte så många år sen så tyckte jag fem kilometer var hur långt som helst, å andra sidan så höll jag då på att dö efter bara en minut långsam jogg. Efter ett tag så sprang jag fem kilometer utan problem och tyckte då att tio kilometer var hur långt som helst. Men även tio kilometer klarade jag sen av att springa och tankarna då innan jag gav mig ut var att ”det är ju bara tio kilometer”. Igår när jag hade sprungit cirka en mil så tänkte jag att det bara är åtta kilometer kvar, ingenting med andra ord, och då kändes 18 kilometer inte så farligt.

Men jag skulle ljuga om jag inte sa att det var jobbigt. När jag hade cirka tre kilometer kvar så började det bli jobbigt och jag varvade löpningen med gång lite mer än vad jag hade tänkt mig. Min runda som jag hade ritat upp var bra men nästa gång springer jag den nog åt motsatt håll, nu avslutades den visserligen med en härlig nedförsbacke men för övrigt så var det motlut sista halvan av rundan.

Nu är det ny vecka och i helgen är det dags för 20 kilometer. Jag ser verkligen fram emot det! 🙂

›› 37/100 #blogg100

%d bloggare gillar detta: