Då får du se till att få upp den!

I kategorin saker som sägs på operation har jag idag lyckats få till två höjdare, bland annat rubriken på detta inlägg: Då får du se till att få upp den! Och vad sa jag bara några minuter senare? Om du inte stoppar in den igen! Alltså, tagna ur sitt sammanhang så låter de helt galet att jag, som är den pryda på jobbet, är den som säger dessa saker.

Så vad var sammanhanget? Som operationssjuksköterska så är man van vid uttrycket ”skaftad tork” men om man inte pratar ”opmål” så är det inte lätt att förstå. Skaftad tork kallar vi det när man klämmer fast en liten tork/kompress i en peang som sen exempelvis används för att dissekera eller suga upp en liten mängd vätska. De små torkarna har visserligen en röntgentråd så om de kommer bort i buken kan man hitta dem med hjälp av en röntgen men det är något omständigt att släpa in en C-båge som ni kanske kan förstå.

Idag stod jag på öppna bråckoperationer och kirurgen klämmer fast torken bättre med peangen och säger ”förlåt Maria” och använder sedan skaftisen att torka med nere i buken. Således Då får du se till att få upp den! 

Det andra, Om du inte stoppar in den igen! Några minuter senare ber han om den skaftade torken igen…

Så, när man hör när dessa fraser är sagda så är det inte så kul….men för de som står vid sidan om och möjligtvis hör vad vi säger men inte ser vad vi gör. Ja, då låter det lite underligt.

›› 73/100 #blogg100

%d bloggare gillar detta: